Snabblån utan kreditupplysningar

snabblån-utan-uc

Visst kan man få snabblån utan att en kreditupplysning registreras hos Upplysningscentralen (förkortas UC), utan istället hos en oberoende aktör på marknaden. Enligt svensk lag, måste alla långivare ta en kreditupplysning. Syftet med detta är att skydda dig som konsument från att hamna i ekonomiska svårigheter.

Fördelen med att låna utan att UC involveras, är att din kreditvärdighet inte påverkas. Detta kan vara bra om du någon gång senare behöver låna pengar till något annat. Man tänker kanske inte alltid på att UC tas för det allra minsta fakturaköp och att bara några stycken kan försämra din kreditvärdighet. Detta är på både gott och ont, men syftar framförallt till att begränsa risken att dra på sig nya skulder om man har mist kontrollen över sin ekonomi.

Banken vill veta vilken inkomst du har och om du har någon betalningsanmärkning samt hur många andra lån som du har sökt genom åren. Detta är för att försäkra sig om att de får tillbaka sina pengar utan problem. Är risken större för banken kan dessutom räntor och avgifter bli högre.

Lån med anmärkning

Vissa banker lånar ut till dig även om du har en betalningsanmärkning idag, men då handlar det om speciella lån och vid särskilda tillfällen. Dessa lån kostar mycket mer än ”vanliga” banklån i räntor och uppläggningsavgifter, men kan i alla fall vara att föredra. Att hamna hos kronofogden blir ju ännu dyrare, med skuldräntor som skjuter i höjden och att kanske få leva på existensminimum. Den erfarenheten kan vara tung, det vet nog alla som är eller har varit i en sådan situation.

Då kan ett rätt upplagt lån hjälpa dig bättre och vara en mer fördelaktig lösning. Några banker som kan ge sådant är exempelvis Bluestep, Freedom Finance och Marginalen Bank. Här finns möjligheten att samla dina dyra existerande krediter i ett samlings eller omstartslån.

Två andra bolag är Svensk Låneförmedling och Villabanken, som representerar flertalet kreditgivare på en och samma gång. Det gäller även för Bluestep och Freedom Finance, och chansen att få ett lån ökar i och med detta. Tyvärr ställs det ofta lite högre krav på låntagaren, såsom att man vill ha en säkerhet som en bostad, bil eller något annat av värde.

I värsta fall om kan man vända sig till en pantbank. Dessa finns runtom i landet och där kan du belåna smycken, elektronik, antikviteter och andra värdesaker.


Att tänka på innan man tar ett snabblån

sms-lan-snabbt

Innan du tar ett snabblån så bör du tänka på om du verkligen behöver pengarna så snabbt. Därför att när du tar ett snabblån så tar du också ett lån med högre kostnader. Men har du hittat något fynd som du verkligen vill ha och som kanske inte har lika bra pris eller inte finns kvar när lönen kommer in så är snabblån en väldigt bra utväg. När du ansöker om ett snabblån så får du oftast ett besked med en gång om du får ta ett lån eller inte, om du blir beviljad så kommer du få godkänna lånet och pengarna kommer in på ditt konto redan nästa bankdag generellt. Kan variera dock beroende vart du lånar och vilken bank du har.

Olika kredit tjänster erbjuder lån mellan 500 kr upp till 10 000 kr mellan 15 – 90 dagar. De vanligaste lånen ligger dock mellan 1000 kr – 5000 kr under en månads lånetid. En del långivare tar ut ränta och en del tar fasta avgifter men när du läser om lånet så ser du exakt vad du kommer få betala tillbaka och inom vilken tid. Det är positivt att man ser väldigt enkelt på långivarnas hemsidor hur mycket som skall betalas tillbaka då detta faktiskt har varit ett krav från Finansinspektionen för att bättre informera låntagaren om vad som gäller.

Återbetalningen räknas i effektiv ränta som kan se ganska dyr ut för de som inte vet vad den effektiva räntan innebär. Den effektiva räntan är den totala kostnaden för ett helt år och när du tar ett snabblån så lånar du pengar i 15 – 90 dagar. Att kolla på den effektiva räntan är bra för att jämföra de olika lånen sins emellan, oavsett om de har en fast avgift eller ränta så ser man vilket som är billigast och dyrast på den effektiva procentsatsen. Men som sagt, tänk efter innan ifall snabblån är rätt val för dig eller inte.


Ekonom uppmanar till buffertsparande

Och varnar för dyra smslån. Detta i en reklamartikel på Aftonbladets webbplats. Åtminstone två månadslöner bör alla ha som buffert för att kunna hantera oförutsedda utgifter i privatekonomin. I samband med detta varnar också välfärdsekonomen Jens Magnusson som arbetar på SEB för smslån.

– Att behöva ta ett dyrt SMS-lån för att kunna betala tandläkaren eller laga bilen är inte bra för privatekonomin…

I samband med artikeln har också en undersökning gjorts bland Aftonbladets läsare där 1891 personer svarat. 16,5 procent av dessa uppger att de inte månadssparar och drygt 53 procent uppger att de sparar 1000 kronor eller mer. Drygt 30 procent sparar varje månad upp till 1000 kronor.

Statistik för fondsparande

Att låna pengar för att täcka upp tillfälliga svackor i ekonomin behöver nästan alla göra någon gång. Det bästa man kan göra för att undvika att låna pengar är att spara pengar för att kunna täcka upp tillfälliga utgifter. Svenskar är bra på att spara många gånger och nu finns rätt intressant statistik tillgänglig över hur svenskarna har sparat i fonder hittills i år.

  • Aktiefonder 57,7 miljarder
  • Blandfonder 9,9 miljarder
  • Obligationsfonder 12,1 miljarder
  • Penningmarknadsfonder 20,5 miljarder
  • Hedgefonder 0,7 miljarder

Det är aktiefonderna som står för den största delen av fondsparandet, närmare hälften av det totala sparandet under året kan man säga.

Snabblån förvärrar situationen

I en artikel på SR.se rapporteras det om att snabblån knäcker den som redan är skuldsatt, både unga och äldre personer. Svenskarnas totala skuld hos Kronofogden uppgår för närvarande till 62,2 miljarder kronor. Åldersgruppen 50-59 år är den mest skuldsatta i Frölunda, statistiken visar också att hushåll med hög inkomst drar på sig stora skulder. Vi vill som så många gånger förut uppmana till försiktighet och tänka till innan man ansöker om smslån på nätet.

Låna pengar utan säkerhet allt vanligare

Att låna pengar utan säkerhet med så kallade blancolån blir allt vanligare och aktörerna och kreditgivaran som erbjuder den här typen av lån blir allt fler. I en analys av på SvD går skribenten hårt mot de snabba smslånen och uppmanar hellre till att man pantsätter värdessaker och smycken hos så kallade pantbanker eftersom det innebär en mindre risk för den privata ekonomin. Du blir inte skuldsatt utan kanske “bara” förlorar någon värdesak. Läs hela analysen på SvD:s webbplats.


Rapport om nya lagförslaget

Att ett nytt lagförslag är på gång för smslån och andra krediter på marknaden har väl inte undgått någon som är insatt i kredit- och smslånebranschen. Idag har SVT:s Rapport ett inslag om smslån där justitieminister Beatrice ask intervjuas om det nya lagförslaget där det ska bli obligatoriskt med kreditupplysning för alla typer av lån och eventuellt också en ångerrätt. Beatrice berättar vidare att man måste ha en försäljning och marknadsföring av lån som gör att de som lånar pengar har full koll på förutsättningarna för lånet och eventuella risker.

Vidare får kreditföretaget Folkia åter igen medial uppmärksamhet då deras VD Per Spångberg intervjuas. Bra intervju och Folkia visar åter igen att de är en mycket seriös spelare i branschen som annars kanske även inefattar en del skojare som inte tar problematiken med sms lån på fullaste allvar.

Se inslaget från SVT:s rapport. Notera att Folkias prislista för lånen som fladdrar förbi i inslaget inte är aktuell utan har några månader på nacken, för full prislista för mikrolån rekommenderar vi vår jämförelse av smslån.


Motståndare till smslån

De länkar till nyhetsartiklar vi listar på sidan “Nyheter i media om smslån” innehåller ofta mycket negativ kritik om sms-lån och beskriver låneformen som ren ockerverksamhet som används för att lura folk på pengar. Men vad innebär då detta? Vad är ocker? Jo i Sveriges lag, närmare bestämt i 9:e kapitlet och brottsbalkens paragraf 4, finns den så kallade ockerparagrafen:

“För ocker döms också den som vid kreditgivning i näringsverksamhet eller i annan verksamhet, som bedrivs vanemässigt eller annars i större omfattning, bereder sig ränta eller annan ekonomisk förmån, som står i uppenbart missförhållande till motprestationen. Är brottet grovt, döms till fängelse, lägst sex månader och högst fyra år.”

Redan år 2006 försökte svenska konsumentombudsmannen (KO) som är en mycket stark motståndare till smslån sätta dit smslåneföretagen med ovanstående ockerparagraf. Det lyckades inte med anledning av att en räntegräns för ocker inte längre finns med i paragrafen. Ocker gäller bara om långivaren utnyttjat låntagarens så kallade “trångmål” för att ta ut en hög ränta på lånet vilket inte bedömdes som aktuellt i fallen med smslån.

Till skillnad mot försöket 2006 försöker nu KO komma åt problemet genom att hänvisa till branchens och långivarnas höga avgifter, aggressiva marknadsföring och bristfälliga konsumentinformation. De menar också på att den utannonserade så kallade “uppläggningsavgiften” i själva verket är en dold ränta. Hur detta kommer att lyckas återstår att se.


Expressen tjänar pengar på smslån

Webbupplagan av Expressen tjänar pengar på smslån. Detta då de visar reklam för smslångivaren Pengos på sin webbplats via affiliatenätverket Tradedoubler. Vill du också tjäna pengar på din webbplats genom att marknadsföra och visa reklam för smslån kan du spana in vår sida om just detta här på Smslån 24. Listan är tyvärr inte helt uppdaterad med via affiliatenätverket Adtraction får du nu hela 80 kronor för varje smslån som tas via den reklam du visar på din webbplats. Se mer och hitta allt du behöver på vår sida om att tjäna pengar på smslån.


Tjäna pengar på smslån

Smslån behöver inte bara innebära att man lånar pengar, det finns nämligen ett bra sätt att själv tjäna pengar på just smslån och även andra typer av lån. Det hela handlar om affiliatemarknadsföring, det vill säga att man marknadsför låneföretagen på Internet och får provision för varje besökare som ansöker om ett lån eller i vissa fall bara klickar på länken eller annonsen till låneföretagets webbplats.

I och med att smslån är så pass populärt kan det vara mycket ekonomiskt lönsamt att marknadsföra den här typen av produkter om man har en hemsida som till exempel handlar om pengar och ekonomi. Här finns en intressant bloggpost som visar hur man kan gå tillväga för att se hur populära vissa sökord är i sökmotorerna. Smslån och särskrivningen sms lån söks det efter väldigt frekvent.

För att börja marknadsföra företag som erbjuder smslån måste du gå med i något av de så kallade affiliatenätverken som sköter hanteringen av annonser och registrerar klick och låneansökningar.

Ersättningarna som betalas ut för ansökningar och lån som förmedlats via de annonser du presenterar för dina besökare varierar mycket mellan låneföretagen och nedan försöker jag löpande uppdatera med de ersättningsnivåer som gäller.

Företag som erbjuder smslån

Mobillån Avslutade sitt program hos Tradedoubler den 7 juli.
Folkia Godkänt smslån 50 kr Adtraction
Folkia Godkänt folklån 50 kr Adtraction
Smskontanter Godkänt smslån 80 kr Commission Junction
Smskontanter Ansökan smslån 25 kr Adtraction
Kredit 365 Godkänt smslån 75-95 kr Adtraction
Meddelandelån Klick 1 kr Double
Meddelandelån Godkänt smslån 60 kr Double
Kundfinans Godkänt smslån 51 kr Adtraction
Smsprivatkredit Godkänt smslån 5 kr Double
Netlender Godkänt smslån 7 kr Double
Netlender Klick 0,5 kr Double
Pengos Godkänt smslån 60 kr Double, Adtraction
Expresskredit Godkänt smslån 65 kr Double

Uppgifterna i tabellen uppdaterades den 1 okt

= ersättningen har ökat den senaste tiden
= ersättningen har minskat den senaste tiden

Hör gärna av er på e-postadressen info@smslan24.se om ni saknar något företag i listan eller om någon ersättning är inaktuell.


Centerns ungdomsförbunds ordförande om smslån

Det var länge sedan det skrevs något vettigt om smslån men nu har Hanna Wagenius, ordförande i Centerns ungdomsförbud, gett sig in i debatten och förklarar för alla smslånekritiker vad som verkligen gäller. Det går inte bara att säga att man ska förbjuda smslån, det går inte att förbjuda sms-lån! Det finns de som polisanmäler smslåneföretagen för att de måste betala tillbaka sitt lån, hur sjukt är inte det? De hävdar att det rör sig om ocker och att räntorna är skyhöga, jaha men vadå? Varför nyttja en tjänst och låna och sedan polisanmäla? Handlar du köttfärs på Ica och polisanmäler då du hittar den tio kronor billigare hos Coop? Marknadsföringen är ofta tydlig och hur mycket som ska betalas tillbaka är ofta tydligt informerat i samband med att man lånar pengar hos företagen. Dessutom kostar det att administrera lån och långivarna måste ha täckning för en eventuell kreditförlust.

I alla fall, läs Hannas debattartikel nu och inse fakta. Pappa staten ska inte styra över vuxna människor, sms lån kan vara en grymt bra lösning för många. De som behöver pengar och vet att de kan betala tillbaka inom 30 dagar. Ska man förstöra för dem bara för att några inte kan hantera sin ekonomi? Knappast. Smslåneföretaget Folkia har en kreditförlust på ca 2 procent, och en kundnöjdhet som är svårslagen i Sveriges näringsliv. Swedbanks senaste rapport visar en högre kreditförlust än Folkia. Sug på den. Här finns det folk som farit riktigt illa, kolla i baltländerna. Folkia tar sitt ansvar och är betydligt seriösare i sin utlåning än vad Swedbank tidigare varit i Baltikum.


Snabblåneföretag straffat av KO

Företaget Ferratum som lånar ut pengar med snabblån har straffats av Marknadsdomstolen att betala 750 000 kronor i vite om inte bolaget slutar att ta ut avgifter för upplåning, fakturering och kreditprövning om det inte avser kostnader för utlåningen. Företaget får heller inte skapa avgifter för att täcka kostnader för sina lokaler, sin personal, kreditförluster och telefon- sms- och- datatrafik.

Lösningen på det hela och om Ferratum vill slippa att betala vitet är att de börjar marknadsföra sina smslån och tydligt visar på sin webbplats hur stor den effektiva räntan är för lånen, något som till exempel långivaren Folkia redan gör på sin webbsida för sina snabblån.

Det var inte så länge sedan vi skrev om ett annat företag som lånar ut snabb lån, Mobillån, då de blev fällda i tingsrätten för att de haft oskäliga avtalsvillkor. Trots domen i Marknadsdomstolen 2008 fortsatte Mobillån att ta ut höga avgifter under 14 dagar och därför bedömde tingsrätten att företaget skulle betala 750 000 kronor i böter.

Hur nu Ferratum väljer att agera i det här fallet kommer vi med största sannolikhet få en uppföljning av.


Snabbare mobillån med hjälp av kort

Långivaren Mobillån som är en av de större aktörerna i smslånebranschen i Sverige har kommit ut med en ny fiffig produkt för att snabba på processen att få snabba pengar. Smslån är snabbt men med det här kortet, som är ett betalkort (MasterCard), får du pengarna på några sekunder genom att ansöka via mobiltelefonen och sms. Mobillån samarbetar med Banque Inviks för att erbjuda denna tjänst och det finns så klart vissa krav som man måste uppfylla för att få kortet.

Läs mer om den här nya produkten på Mobillåns webbplats. Alla ny kunder får 100 kr gratis.


Copyright © 2023. All Rights Reserved. SMS lån 24