Ekonom uppmanar till buffertsparande

Och varnar för dyra smslån. Detta i en reklamartikel på Aftonbladets webbplats. Åtminstone två månadslöner bör alla ha som buffert för att kunna hantera oförutsedda utgifter i privatekonomin. I samband med detta varnar också välfärdsekonomen Jens Magnusson som arbetar på SEB för smslån.

– Att behöva ta ett dyrt SMS-lån för att kunna betala tandläkaren eller laga bilen är inte bra för privatekonomin…

I samband med artikeln har också en undersökning gjorts bland Aftonbladets läsare där 1891 personer svarat. 16,5 procent av dessa uppger att de inte månadssparar och drygt 53 procent uppger att de sparar 1000 kronor eller mer. Drygt 30 procent sparar varje månad upp till 1000 kronor.

Statistik för fondsparande

Att låna pengar för att täcka upp tillfälliga svackor i ekonomin behöver nästan alla göra någon gång. Det bästa man kan göra för att undvika att låna pengar är att spara pengar för att kunna täcka upp tillfälliga utgifter. Svenskar är bra på att spara många gånger och nu finns rätt intressant statistik tillgänglig över hur svenskarna har sparat i fonder hittills i år.

  • Aktiefonder 57,7 miljarder
  • Blandfonder 9,9 miljarder
  • Obligationsfonder 12,1 miljarder
  • Penningmarknadsfonder 20,5 miljarder
  • Hedgefonder 0,7 miljarder

Det är aktiefonderna som står för den största delen av fondsparandet, närmare hälften av det totala sparandet under året kan man säga.

Snabblån förvärrar situationen

I en artikel på SR.se rapporteras det om att snabblån knäcker den som redan är skuldsatt, både unga och äldre personer. Svenskarnas totala skuld hos Kronofogden uppgår för närvarande till 62,2 miljarder kronor. Åldersgruppen 50-59 år är den mest skuldsatta i Frölunda, statistiken visar också att hushåll med hög inkomst drar på sig stora skulder. Vi vill som så många gånger förut uppmana till försiktighet och tänka till innan man ansöker om smslån på nätet.

Låna pengar utan säkerhet allt vanligare

Att låna pengar utan säkerhet med så kallade blancolån blir allt vanligare och aktörerna och kreditgivaran som erbjuder den här typen av lån blir allt fler. I en analys av på SvD går skribenten hårt mot de snabba smslånen och uppmanar hellre till att man pantsätter värdessaker och smycken hos så kallade pantbanker eftersom det innebär en mindre risk för den privata ekonomin. Du blir inte skuldsatt utan kanske “bara” förlorar någon värdesak. Läs hela analysen på SvD:s webbplats.


Rapport om nya lagförslaget

Att ett nytt lagförslag är på gång för smslån och andra krediter på marknaden har väl inte undgått någon som är insatt i kredit- och smslånebranschen. Idag har SVT:s Rapport ett inslag om smslån där justitieminister Beatrice ask intervjuas om det nya lagförslaget där det ska bli obligatoriskt med kreditupplysning för alla typer av lån och eventuellt också en ångerrätt. Beatrice berättar vidare att man måste ha en försäljning och marknadsföring av lån som gör att de som lånar pengar har full koll på förutsättningarna för lånet och eventuella risker.

Vidare får kreditföretaget Folkia åter igen medial uppmärksamhet då deras VD Per Spångberg intervjuas. Bra intervju och Folkia visar åter igen att de är en mycket seriös spelare i branschen som annars kanske även inefattar en del skojare som inte tar problematiken med sms lån på fullaste allvar.

Se inslaget från SVT:s rapport. Notera att Folkias prislista för lånen som fladdrar förbi i inslaget inte är aktuell utan har några månader på nacken, för full prislista för mikrolån rekommenderar vi vår jämförelse av smslån.


Motståndare till smslån

De länkar till nyhetsartiklar vi listar på sidan “Nyheter i media om smslån” innehåller ofta mycket negativ kritik om sms-lån och beskriver låneformen som ren ockerverksamhet som används för att lura folk på pengar. Men vad innebär då detta? Vad är ocker? Jo i Sveriges lag, närmare bestämt i 9:e kapitlet och brottsbalkens paragraf 4, finns den så kallade ockerparagrafen:

“För ocker döms också den som vid kreditgivning i näringsverksamhet eller i annan verksamhet, som bedrivs vanemässigt eller annars i större omfattning, bereder sig ränta eller annan ekonomisk förmån, som står i uppenbart missförhållande till motprestationen. Är brottet grovt, döms till fängelse, lägst sex månader och högst fyra år.”

Redan år 2006 försökte svenska konsumentombudsmannen (KO) som är en mycket stark motståndare till smslån sätta dit smslåneföretagen med ovanstående ockerparagraf. Det lyckades inte med anledning av att en räntegräns för ocker inte längre finns med i paragrafen. Ocker gäller bara om långivaren utnyttjat låntagarens så kallade “trångmål” för att ta ut en hög ränta på lånet vilket inte bedömdes som aktuellt i fallen med smslån.

Till skillnad mot försöket 2006 försöker nu KO komma åt problemet genom att hänvisa till branchens och långivarnas höga avgifter, aggressiva marknadsföring och bristfälliga konsumentinformation. De menar också på att den utannonserade så kallade “uppläggningsavgiften” i själva verket är en dold ränta. Hur detta kommer att lyckas återstår att se.


Expressen tjänar pengar på smslån

Webbupplagan av Expressen tjänar pengar på smslån. Detta då de visar reklam för smslångivaren Pengos på sin webbplats via affiliatenätverket Tradedoubler. Vill du också tjäna pengar på din webbplats genom att marknadsföra och visa reklam för smslån kan du spana in vår sida om just detta här på Smslån 24. Listan är tyvärr inte helt uppdaterad med via affiliatenätverket Adtraction får du nu hela 80 kronor för varje smslån som tas via den reklam du visar på din webbplats. Se mer och hitta allt du behöver på vår sida om att tjäna pengar på smslån.


Tjäna pengar på smslån

Smslån behöver inte bara innebära att man lånar pengar, det finns nämligen ett bra sätt att själv tjäna pengar på just smslån och även andra typer av lån. Det hela handlar om affiliatemarknadsföring, det vill säga att man marknadsför låneföretagen på Internet och får provision för varje besökare som ansöker om ett lån eller i vissa fall bara klickar på länken eller annonsen till låneföretagets webbplats.

I och med att smslån är så pass populärt kan det vara mycket ekonomiskt lönsamt att marknadsföra den här typen av produkter om man har en hemsida som till exempel handlar om pengar och ekonomi. Här finns en intressant bloggpost som visar hur man kan gå tillväga för att se hur populära vissa sökord är i sökmotorerna. Smslån och särskrivningen sms lån söks det efter väldigt frekvent.

För att börja marknadsföra företag som erbjuder smslån måste du gå med i något av de så kallade affiliatenätverken som sköter hanteringen av annonser och registrerar klick och låneansökningar.

Ersättningarna som betalas ut för ansökningar och lån som förmedlats via de annonser du presenterar för dina besökare varierar mycket mellan låneföretagen och nedan försöker jag löpande uppdatera med de ersättningsnivåer som gäller.

Företag som erbjuder smslån

Mobillån Avslutade sitt program hos Tradedoubler den 7 juli.
Folkia Godkänt smslån 50 kr Adtraction
Folkia Godkänt folklån 50 kr Adtraction
Smskontanter Godkänt smslån 80 kr Commission Junction
Smskontanter Ansökan smslån 25 kr Adtraction
Kredit 365 Godkänt smslån 75-95 kr Adtraction
Meddelandelån Klick 1 kr Double
Meddelandelån Godkänt smslån 60 kr Double
Kundfinans Godkänt smslån 51 kr Adtraction
Smsprivatkredit Godkänt smslån 5 kr Double
Netlender Godkänt smslån 7 kr Double
Netlender Klick 0,5 kr Double
Pengos Godkänt smslån 60 kr Double, Adtraction
Expresskredit Godkänt smslån 65 kr Double

Uppgifterna i tabellen uppdaterades den 1 okt

= ersättningen har ökat den senaste tiden
= ersättningen har minskat den senaste tiden

Hör gärna av er på e-postadressen info@smslan24.se om ni saknar något företag i listan eller om någon ersättning är inaktuell.


Centerns ungdomsförbunds ordförande om smslån

Det var länge sedan det skrevs något vettigt om smslån men nu har Hanna Wagenius, ordförande i Centerns ungdomsförbud, gett sig in i debatten och förklarar för alla smslånekritiker vad som verkligen gäller. Det går inte bara att säga att man ska förbjuda smslån, det går inte att förbjuda sms-lån! Det finns de som polisanmäler smslåneföretagen för att de måste betala tillbaka sitt lån, hur sjukt är inte det? De hävdar att det rör sig om ocker och att räntorna är skyhöga, jaha men vadå? Varför nyttja en tjänst och låna och sedan polisanmäla? Handlar du köttfärs på Ica och polisanmäler då du hittar den tio kronor billigare hos Coop? Marknadsföringen är ofta tydlig och hur mycket som ska betalas tillbaka är ofta tydligt informerat i samband med att man lånar pengar hos företagen. Dessutom kostar det att administrera lån och långivarna måste ha täckning för en eventuell kreditförlust.

I alla fall, läs Hannas debattartikel nu och inse fakta. Pappa staten ska inte styra över vuxna människor, sms lån kan vara en grymt bra lösning för många. De som behöver pengar och vet att de kan betala tillbaka inom 30 dagar. Ska man förstöra för dem bara för att några inte kan hantera sin ekonomi? Knappast. Smslåneföretaget Folkia har en kreditförlust på ca 2 procent, och en kundnöjdhet som är svårslagen i Sveriges näringsliv. Swedbanks senaste rapport visar en högre kreditförlust än Folkia. Sug på den. Här finns det folk som farit riktigt illa, kolla i baltländerna. Folkia tar sitt ansvar och är betydligt seriösare i sin utlåning än vad Swedbank tidigare varit i Baltikum.


Snabblåneföretag straffat av KO

Företaget Ferratum som lånar ut pengar med snabblån har straffats av Marknadsdomstolen att betala 750 000 kronor i vite om inte bolaget slutar att ta ut avgifter för upplåning, fakturering och kreditprövning om det inte avser kostnader för utlåningen. Företaget får heller inte skapa avgifter för att täcka kostnader för sina lokaler, sin personal, kreditförluster och telefon- sms- och- datatrafik.

Lösningen på det hela och om Ferratum vill slippa att betala vitet är att de börjar marknadsföra sina smslån och tydligt visar på sin webbplats hur stor den effektiva räntan är för lånen, något som till exempel långivaren Folkia redan gör på sin webbsida för sina snabblån.

Det var inte så länge sedan vi skrev om ett annat företag som lånar ut snabb lån, Mobillån, då de blev fällda i tingsrätten för att de haft oskäliga avtalsvillkor. Trots domen i Marknadsdomstolen 2008 fortsatte Mobillån att ta ut höga avgifter under 14 dagar och därför bedömde tingsrätten att företaget skulle betala 750 000 kronor i böter.

Hur nu Ferratum väljer att agera i det här fallet kommer vi med största sannolikhet få en uppföljning av.


Snabbare mobillån med hjälp av kort

Långivaren Mobillån som är en av de större aktörerna i smslånebranschen i Sverige har kommit ut med en ny fiffig produkt för att snabba på processen att få snabba pengar. Smslån är snabbt men med det här kortet, som är ett betalkort (MasterCard), får du pengarna på några sekunder genom att ansöka via mobiltelefonen och sms. Mobillån samarbetar med Banque Inviks för att erbjuda denna tjänst och det finns så klart vissa krav som man måste uppfylla för att få kortet.

Läs mer om den här nya produkten på Mobillåns webbplats. Alla ny kunder får 100 kr gratis.


Om smslån för att lösa lån

Vi följer ju ständigt kreditbranschen och då främst allt kring smslån och snabba lån för att hålla koll och informera om vad som händer och sker. Långivaren Folkia som lånar ut smslån och kanske är den mest kända aktören i branschen har ett ganska intressant diskussionsforum på sin sajt där de besvarar frågor från smslåntagare och ger möjligheten för vem som helst att diskutera frågor kring smslån.

Betala gamla lån med smslån
I en intressant tråd har en anonym person frågat Folkia hur de ställer sig till låntagare som tar nya smslån för att betala tillbaka befintliga snabblån och krediter.

“Absolut håller vi med om att media överdriver detta problem. 98 procent av våra kunder betalar sitt lån i tid. Två procent skickar vi till Kronofogden som skickar betalningsföreläggande och det är väldigt få personer om man ser på hur många som tar lån.”

Det är en del av svaret från Folkia, läs vidare i deras diskussionsforum.


Smslån med betalningsanmärkning

Att söka smslån och låna pengar med betalningsanmärkning är inget bra alternativ men tyvärr så finns det flera svenska företag i smslånebranchen som erbjuder smslån till kunder trots att de har betalningsanmärkningar hos Kronofogden.

Det som är absolut viktigast att tänka på när man ansöker om smslån är om man vet till 100 procent att man har möjligheten att betala tillbaka smslånet sedan när räkningen kommer från långivaren.

Ett företag som erbjuder smslån trots betalningsanmärkningar är Kredit 365.


Copyright © 2022. All Rights Reserved. SMS lån 24