Betalningsanmärkning

få-en-betalningsanmärkning

Det kan gå lättare än vad man tror att få en betalningsanmärkning. Det är väldigt många människor i Sverige som någon gång får en betalningsanmärkning. En anmärkning är ett sätt att visa att en individ ej har skött sina betalningar av fakturor eller liknande. Det är ovanligt att man får en anmärkning för att man struntat i att betala utan det handlar oftast om att man hamnat i en väldigt tuff period i livet, något som kan hända vem som helst.

Problem att få ett lån eller hyra en lägenhet

Att få en anmärkning kan få stora konsekvenser i ditt vardagsliv. Du kan bland annat få problem att låna pengar eller att teckna ett abonnemang samt hyra en lägenhet. Ett normalt missförstånd när det gäller betalningsanmärkningar är att det är massor som tror att det är kronofogden som utfärdar betalningsanmärkningar. Detta stämmer inte, då det inte är kronofogden som ger betalningsanmärkningar utan det är kreditupplysningsföretagen som kan göra det. En anmärkning är bara ett samlingsnamn på vad kreditupplysningsföretagen samlat in för uppgifter.

Mer information om hur kreditupplysningsföretagen sammanställer sina data finns hos integritetsskyddsmyndigheten. Om du vill ha en lista över alla kreditupplysningsföretag så finns detta också på integritetsskyddsmyndighetens hemsida. En kreditupplysning är en kort information som ett kreditupplysningsföretag tar fram om ett företag eller en privatpersons betalningsanmärkningar, skulder samt inkomster.

Hur vet jag om jag har en betalningsanmärkning?

Fråga kreditupplysningsföretagen, det är de som kan svara på om de gett dig en anmärkning eller inte. Misstänker du att du har en anmärkning men inte vet var kan du sedan sätta dig och ringa runt till företagen för att kolla. En betalningsanmärkning finns vanligtvis kvar i tre år från att anmärkningen kommit in och sedan försvinner den. Även om du skulle betala räkningen som gjort att du fått en anmärkning så finns den ändå kvar. Om du har fått en betalningsanmärkning du tycker är fel ska du höra av dig så snabbt som möjligt till det kreditupplysningsföretag som gett dig anmärkningen.

Copyright © 2024. All Rights Reserved. SMS lån 24